Ana içeriğe atla

Tavuk Çiftliği Altlık Önemi



       Tavuk Çiftliği Civciv  Altlığının Önemi

       Civcivlerin üzerinde durduğu betonun üzerine serilen malzemeye civciv altlığı denir.

       Altlıkda çam talaşı, çeltik gibi malzemeler kullanılır.Bu iki malzemeyi inceleyecek olursak ;
      
       Çam talaşı çeltiğe göre pahalıdır.Altlık maliyetiniz  yüksek olur. Fakat nemi suyu tutma kapasitesi açısından çeltikle kıyaslanamaz.Oldukça yüksek nem tutma kapasitesi vardır.Islanandığında rengi değişir.Su kaçaklarını bu sayede bulma
ihtimaliniz daha yüksektir.Çeltiğe göre daha iyi izalasyon sağlar.

        Çeltik çam talaşına göre daha ucuz bir malzemedir.Bu sebep bile terci edilmesini sağlayabiliyor.Fakat Çeltiğin su emmme durumu çok düşüktür.Bir yerde olan su kaçağını günlerce farketmemenizi sağlayabilir.Farkettiğinizde çok geç olur.Daha sert bir malzemedir.Tavukların göğsünde iz oluşumuna neden olabilir. Isı  izolesi de düşüktür.Tabandaki soğuğu bir nebze hayvana iletir.


          Altlık ne kadar kullanılmalıdır ?

        Sıcak yaz aylarında her ne kadar 5 cm altlık serilmesi gerekiyor denilse de 2-3 cm yeterli oluyor.Tavukların hareketlerini inceleyecek olursak vücut ısısından kurtulmak isteyen hayvanların altlığı eşeleyerek betona ulaşmak istemesi söz konusu oluyor.1-2 cm lik fazladan serilen altlık gereksiz maliyet oluşturur.İmalatınızın karlılık verimliliğini düşürür.Sitelerde şu kadar olmalıdır yok bu kadar olmalıdır denildiğine bakmayın arkadaşlar.

          Kış aylarına gelecek olursak 5-6 cm talaş yeterlidir.Burada önemli olan Altlık yayılımının iyi yapılmasıdır. Bir yerde 2-3 cm bir yerde 7-8 cm olmamalıdır.5 cm nin altına düşerse tabandaki soğuk hayvanlarımıza ulaşır.Bu da hiç istemediğimiz bir durumdur.Hayvanlarımız ishal olurlarsa hastalıklara maruz kalırlar. Yemin ete dönüşme oranı yani FCR yükselir.Bu da kazancınızı olumsuz etkileyen bir durumdur.

         Altlık sorunu yaşayan kümeslerimizde ya havalandırma sorunu vardır ya da nipellerden gereğinden fazla su gelmektedir.
Kümes tabanı altlık serilmeden önce çok iyi kurutulmalı tabandaki nem alınmalıdır.Kuru bir tabana altlığınızı sererseniz, kümes havalandırmanıza dikkat ederseniz , su sistemini (nipelleri) kontrol altında tutarsanız kesinlikle sorun yaşamazsınız.Diğer türlü 20 cm de altlık serseniz kümesiniz çamur olmaktan kurtulmaz. 


       Altlığın kuru olmasının önemi

       Altlık kuru olursa tavuklarımız yediği yemi ete yüksek oranda dönüştürür.Çamurda bakteriler çok çabuk ürerler tavuklar nemli ve ıslak altlıktan da su ihtiyacınız karşılar.Bu da altlıkdaki çamuru içen hayvanların rahatsızlanmasına neden olur.Birkaç tavuk rahatsızlansa ne olur kaçtavuk ordan su içebilir ki diye kesinlikle düşünmeyin.Kümeste rahatsızlanan birkaç tavuk koskoca kümesteki hayvanları etkiler.Solunum yoluyla bulaşan hastalıklar  dolayısıyla hastalık yayılır.
       
        Altlık kuru olmazsa eğer göğüs yanıkları meydana gelir.Göğüs yanığı olan tavuklar da size şirketin kestiği ceza olarak geri döner.Sadece göğüs yanığı değil Çin gibi ülkelere ihraç edilen tavuk ayaklarının altı da yanar .Bu da ihraç edilmesini engelleyen bir durumdur.

        

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biodizel yakıt üretimi ve satışı

      Merhaba Arkadaşlar      Biodizel üretmeyi ve satmayı düşünmeye başladıysanız bu yazımı okumanızı tavsiye ederim.      Arkadaşlar ülkemizde şu anda biodizel makinelerinin üretimi  yasaklanmıştır.Üreten firma bulamazsınız.Engeller konusunda on numara bir ülkeyiz.         Diyelim ki çok tefarruatlı ruhsat alma işlemlerini tamamladınız  tesisinizi kurdunuz.Şimdi sıra üretim yapmakta.Öncelikle atık yağları temin etmeniz gerekiyor.Şirketlerle veya kendi bulduğunuz bağlantılarla bir şekilde temin ettiniz.Metil alkol vs de temin ettiniz.8 saat süren bir üretim sürecini kapasiteniz kadar tamamladınız.Ürettiminizin size maliyeti bulduğunuz hammaddelerin üzerine 50 kuruş civarındadır.            Yakıtımızı ürettik şimdi pazarlama sırası geldi.Öyle maliyetlerinizin üzerine karınızı ekleyerek satma işi yok.Devlet burda işe el koyuyor.Diyor ki ; hani benim vergilerim nerede ? Üzerine öyle vergiler yüklüyor ki hakiki mazotla eşdeğer hale geliyor.Bu şekilde ürettiğimiz mazotu fi

Tavuk Çiftliği Kurmadan Bilinmesi Gerekenler

  Öncelikle Hoşgeldiniz Arkadaşlar...              Arkadaşlar aklınızda tavuk çiftliği kurma düşüncesi belirdiyse, öncelikle çok iyi bir araştırma süresine girmelisiniz.Şunu  bilmeli- siniz ki hiçbir iş dışarıdan göründüğü gibi değildir.Çok iyi bir araş- tırma yapmadan bir işe atılırsanız içinde bulunduğunuz gerçeklerle  hayalleriniz örtüşmediği için hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.              Gelelim konumuza arkadaşlar öncelikle son zamanlarda meşhur olan salma tavukçuluk mu yapmak istiyorsunuz yoksa kapalı sistem broiler yetiştiriciliği mi , yoksa yumurtalık tavuk çiftliği mi kurmak istiyorsunuz buna karar vermeniz gerekiyor.       Bu yazımda sizlere kapalı sistem sözleşmeli etlik broiler yetişti riciliğinden bahsetmek istiyorum.               Etlik tavuk çiftliğinde de devlet desteği bulunmaktadır.TKDK   ziraat bankası aracılığı ile %70 lere varan hibe sağlamaktadır. TKDK'nın sitesinden gerekenleri inceleyebilirsiniz.Hibe program- larıyla yapılan çi
Ücretsiz bitcoin kazanın